Koken zonder kijken (Koninklijke Visio)

Het boek 'Visio Kookt' van boven af gezien op een helder witte achtergrond. Er staan foto’s op de cover van alle mensen uit de verhalen en op het boek zit een denkbeeldige sticker met de tekst 'Lees dit boek ook spraakgestuurd visio.org/visiokookt'.

Dit jaar kregen de medewerkers van Koninklijke Visio een bijzonder kerstcadeau van hun werkgever: een boek met kooktips van hun eigen collega’s. Aangezien Visio een organisatie is die training, zorg en onderwijs biedt aan mensen die blind of slechtziend zijn is er ook een audioversie van dit boek beschikbaar via de Google Assistent.

Uitproberen? Zeg “Hey Google, praat met Koken zonder kijken” tegen je Google smartspeaker of de assistent op je telefoon.

De Google Action bestaat uit twee delen: Een deel met verhalen en een deel met bijbehorende recepten. Deze verhalen zijn ingesproken door medewerkers van Koninklijke Visio en ik heb de navigatie ingesproken.

Voor de navigatie heb ik op verzoek een rustige, uitnodigende en gezellige tone of voice gekozen. Dit is belangrijk aangezien de gebruiker tegen een smartspeaker praat en een foutje makkelijk gemaakt is. Het laatste wat je dan wilt is de frustratie groter maken. Ik vond het daarom belangrijk om humor in de gesprekspaden te verwerken zodat de gebruiker niet snel het gevoel krijgt tegengewerkt te worden.

Overzicht: Ferry aan de kop van een tafel met twee mensen aan weerskante achter de microfoon in actie.

Het inspreken van de verhalen door de medewerkers hebben we bij Koninklijke Visio op locatie gedaan met behulp van mijn mobiele podcast studioset. Hierdoor waren we in de gelegenheid om meer opnames in een kortere tijd te doen, wat wel zo makkelijk is voor iedereen.

Tot slot is voor een synthetische stem gekozen voor het voorlezen van de recepten. Op die manier is het voor Koninklijke Visio makkelijk om achteraf recepten toe te voegen of te wijzigen. 

Timon van Hasselt
ICT voor mensen met een visuele beperking – Koninklijke Visio

Toen we starten met het voice project wisten we gelijk dat we een goede voice-over stem wilden. We kwamen al brainstormend heel gauw op jou uit. De reden? Je hebt een hele mooie stem en tone of voice die we heel mooi vinden passen bij ons merk en in dit geval de action Koken zonder kijken. We zijn super blij met de kleur die jij hebt gegeven aan de action; je voice-over stijl maakt de action echt wat het is! Daarnaast was je begeleiding bij het opname proces en de kwaliteit van de audio opnames top! De opname sessie was ontspannen, je stelde de insprekers op hun gemak, gaf ze de juiste feedback om tot een goede opname te komen.

Om het voor de gebruiker volgbaar te houden hebben we ervoor gekozen deze stem te introduceren als ‘de Chefkok’. Deze stem helpt je stap voor stap bij het verzamelen van de ingrediënten en het bereiden van een heerlijke maaltijd.

Dit is de eerste keer dat ik betrokken was bij het maken van een Google Action en ik hoop dat dit niet de laatste keer was.

Ook een stem nodig?

Ben jij ook op zoek naar een stem voor jouw video, commercial, vormgeving of Google Action? Klik dan hier voor meer informatie.

Reacties zijn uitgezet, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.