Beeldspieker seizoen 2 (Scribit Pro)

Vanaf 1 november start het tweede seizoen van de Beeldspieker. Na het eerste seizoen over kunst, bezoek ik in seizoen 2 7 Gelderse kastelen en praat ik over de geheimen en schoonheden van deze gebouwen en het omliggende land. Dit tweede seizoen heb ik net als het eerste seizoen gemaakt in opdracht van Scribit Pro en de afleveringen zijn medemogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds en Gelders Landschap en Kastelen./comp/audio

Te beluisteren op: Spotify | Google Podcasts | Apple Podcasts | Beeldspieker.nl

Voor deze serie bezochten we zeven Gelderse kastelen: Doorwerth, Rosendael, Hernen, Ammersoyen, Verwolde, Cannenburch en Zypendaal. Bij elk kasteel namen we 2 afleveringen op met een specifiek object of een specifieke ruimte als hoofdonderwerp. Daarnaast hebben we, net als bij het eerste seizoen, op elke locatie ook een bonusaflevering opgenomen over de locatie in het algemeen, de sfeer en de toegankelijkheid.

De kastelen die we bezochten liepen uiteen van oude middeleeuwse ridderkastelen, tot luxe landhuizen en buitenplaatsen uit de 18de en 19de eeuw. Tijdens een gemiddelde opnamedag kon ik op het ene moment omgeven zijn door 18de eeuwse luxe en een paar uur later een trap beklimmen die maarliefst 700 jaar oud is. Wat de bezoeken stuk voor stuk bijzonder maakten, waren de mensen die de tijd namen om uitgebreid over het huis of het kasteel te vertellen.

De legende van de brand op kasteel Ammersoyen

Leo en Ferry zitten op een stenen bank naast een klassiek raam

Een aflevering waar ik persoonlijk enorm van genoten heb is die van de muurtrappen en de legende van de brand op kasteel Ammersoyen. Deze aflevering geeft waanzinnig goed aan waarom ik liever naar verhalen luister dan ze lees; ook al worden ze alleen maar verteld.

Ik eindigde samen met Leo Weyman (kasteelmedewerker en gids op Kasteel Ammersoyen) op de vensterbank in de kemenade. Daar vertelde hij het verhaal over de brand die het kasteel trof in april 1590 en de rol die de dochter van de familie daarin speelde; of nog steeds speelt eigenlijk. Terwijl ik naar dit verhaal aan het luisteren was, kon ik me me ineens zo goed voorstellen hoe het in die tijd geweest moest zijn op de plek waar ik me op dat moment bevond.

Helaas heb ik dat gevoel en het moment daar achtergelaten. Bij het terugluisteren van de opnames kwam ik er echter wel achter dat ik dat moment in geluid heb kunnen vangen, waardoor jij nu van ditzelfde verhaal kan genieten.

Scribit Pro

Ik maak deze serie voor Scribit Pro. Een bedrijf dat zich inzet om online media toegankelijk te maken. Doormiddel van deze podcast willen we meer bewustwording creëeren voor de dingen die niet zichtbaar of hoorbaar zijn. Voor mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn is dit dagelijkse kost, maar als maker van content zijn er veel dingen die je makkelijk kunt doen om iedereen van jouw producties te laten genieten. Vandaar dat online media toegankleijkheid veel meer aandacht zou moeten krijgen en deze podcast serie ook wordt voorzien van een transcript.

Reacties zijn uitgezet, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.