Beeldspieker (Scribit Pro)

Scribit Pro maakt de toekomst toegankelijk door jouw bedrijf of organisatie te helpen online video’s toegankelijk te maken voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden. De Beeldspieker podcast maakt duidelijk dat iets kunnen zien écht niet betekent dat je alles weet. Lees meer op de website van de Beeldspieker.

Trailer van seizoen 1 van de Beeldspieker

Te beluisteren op: Spotify | Google Podcasts | Apple Podcasts | Beeldspieker.nl

In het eerste seizoen van de Beeldspieker ga ik op bezoek bij acht Haagse musea om te praten over kunst. Hierbij probeer ik de achterliggende ideeën van een kunstwerk te vatten; duiding te geven aan iets dat voor veel mensen gewoon een mooi werk of schilderij is.

De insteek van deze podcast is dat er veel meer te ontdekken is als je er van uit gaat dat niet alles zichtbaar is. Zo kan een werk van MC Escher van complete chaos veranderen in iets dat daadwerkelijk te begrijpen is.

Tijdens mijn interviews maak ik dankbaar gebruik van het feit dat ik zelf blind ben. Hierdoor ben ik nog niet beïnvloed door het uiterlijk van het werk of schilderij en stel ik andere vragen dan jij misschien zou doen. Hierdoor kan ik bijna letterlijk, voorbij het beeld spieken.

Inmiddels staan alle afleveringen van seizoen 1 online. Een persoonlijke favoriet van mij is de aflevering over de Dokwerker in het museum Beelden aan zee. In deze aflevering besefte ik mezelf, als blind persoon, dat een beeld niet alleen een voorkant heeft. Het kan écht iets toevoegen als je de tijd neemt om om een beeld heen te lopen en het van alle kanten te bekijken.

Ik maak deze serie voor Scribit Pro. Een bedrijf dat zich inzet om online media toegankelijk te maken. Doormiddel van deze podcast willen we meer bewustwording creëeren voor de dingen die niet zichtbaar of hoorbaar zijn. Voor mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn is dit dagelijkse kost, maar als maker van content zijn er veel dingen die je makkelijk kunt doen om iedereen van jouw producties te laten genieten. Vandaar dat online media toegankleijkheid veel meer aandacht zou moeten krijgen en deze podcast serie ook wordt voorzien van een transcript.