Ferry pratend in en met zijn hand zijn microfoon vasthoudend

Verhalen… We lezen ze allemaal in boeken of kranten en kijken ernaar op tv of via Netflix, maar steeds vaker luisteren we er ook naar in podcasts. Deze podcasts zijn vooral interessant als je je ogen ergens anders voor nodig hebt, autorijden bijvoorbeeld, maar toch wilt genieten van een goed verhaal. En dat verhaal zou zomaar eens jouw bedrijfs- of klantverhaal kunnen zijn.

Als podcast creator help ik je graag om jouw verhalen zo luisterbaar mogelijk te maken. Op deze manier kunnen jouw nieuwe en bestaande klanten jou en je bedrijf beter leren kennen. Ik vind het leuk om daarbij out of the box te denken. Want hoewel je een podcast luistert, is het mogelijk om de andere zintuigen ook te prikkelen waardoor het verhaal veel levendiger wordt.

Hoe ziet het maakproces van een podcast eruit?

Iedere podcast vraagt om een eigen aanpak. Bij mij krijg je geen standaardrecept, maar ik denk met je mee over welke aanpak het beste bij jouw verhaal past. Tijdens het gehele proces blijven we in overleg, zodat wij allebei zeker zijn van een podcast die aansluit bij jouw wensen en jouw verhaal. Hierbij doorlopen we de onderstaande stappen.

Tijdens deze stap kijken we opnieuw naar jouw verhaal of boodschap. Ditmaal gaan we meer de diepte in en kijken we hoe het verhaal het beste in een podcast verwerkt kan worden. Samen bespreken we wie er aan het woord komen om het verhaal kracht bij te zetten. Ook bespreken we hoe je podcast gaat klinken, wat voor sfeer en uitstraling het beste past en bedenken we samen een goede naam als deze er nog niet is. Tot slot bespreken we wie de podcast presenteert. Ik kan dit voor je doen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te doen met mij als coach. Deze keuze is erg afhankelijk van het soort podcast dat we gaan maken en de inhoud.

Een gemiddelde brainstormsessie duurt bij mij ongeveer twee uur en doe ik het liefst op locatie. Mijn ervaring is dat de ideeën beter worden als je bij elkaar in dezelfde ruimte zit. Dit kan bij jou op kantoor of op je favoriete terras.

Op basis van deze brainstorm schrijf ik een format, zodat we allebei weten waar we aan toe zijn tijdens de productie.

Vanuit de brainstormfase hebben we een duidelijk idee van waar we naartoe willen met deze podcast. Nu is het tijd om de mensen die geïnterviewd moeten worden te benaderen en afspraken te maken over wanneer en waar de opnames plaats gaan vinden. Dit kan zowel in een studio als bij iemand thuis of op kantoor. De laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur. De beste interviews zijn de gesprekken waarbij iemand niet constant het gevoel heeft geïnterviewd te worden. Dit gemakkelijke gevoel bereik je het beste door op te nemen in een voor je gast vertrouwde omgeving.

Daarnaast is het erg belangrijk om vooraf de vragen goed voor te bereiden. Hierdoor hou je de focus op het verhaal of de boodschap die je wilt overbrengen, maar door een interview goed voor te bereiden kan het ook gebeuren dat je nieuwe dingen ontdekt die je graag bij je verhaal wilt betrekken.

Ik zal tijdens deze stap een coachende rol hebben. Je kent je eigen verhaal immers het beste en daarom weet jezelf ook het beste wie wat het beste kan vertellen. Ik ben echter altijd bereid om mee te denken om het eindresultaat zo goed mogelijk te laten zijn.

Vanuit de brainstormfase ga ik ook aan de slag met de audiovormgeving van je podcast. Audiovormgeving voor een podcast is als de opmaak van een magazine. Zonder alle kleurtjes, kaders en foto’s zal het er erg kaal uitzien en voor podcasts werkt dit niet anders. Ik zal tijdens dit proces regelmatig bij je terugkomen om je mening te vragen over de voortgang, zodat ik zeker weet dat je podcast precies zo klinkt als je in gedachten hebt.

Wil je meer weten over audiovormgeving? In mijn eigen podcast sprak ik met Koen de Jonge, mijn vaste audiovormgever, over hoe vormgeving gemaakt wordt en waar je je inspiratie vandaan haalt.

>> Klik hier om deze aflevering te beluisteren

Als bovenstaande stappen klaar zijn is het tijd om de interviews daadwerkelijk op te nemen. Het is verstandig om na te denken over een goede balans. Als interviewer zijn dit soort gesprekken intensief en daarom is het verstandig om niet te veel van dit soort gesprekken op één dag te plannen. Aan de andere kant is het ook niet fijn om de gesprekken te ver uit elkaar te plannen.

Ik hou ervan om de tijd te nemen voor de opnames. Het is voor niemand fijn om een interview af te raffelen. Bovendien gaat dat ten koste van de kwaliteit van de podcast. De tijd die ik plan voor een interview hangt af van het onderwerp en of bekend is hoe lang het eindresultaat moet zijn. Ik hou hierbij ook rekening met de tijd die nodig is om vooraf even rustig kennis te maken en te acclimatiseren.

Na de opnames moet alles tot één geheel gemaakt worden. Op dit punt komen de opgenomen interviews en de audiovormgeving samen. Als deze niet al opgenomen zijn tijdens de interviews, is dit ook het moment om de teksten van de presentator op te nemen.

Na de montage is er ruimte voor feedback van jou en de personen die geïnterviewd zijn. Deze feedback zal ik 2 keer kosteloos verwerken, maar mijn ervaring is dat één feedbackronde genoeg is.

Heb je al een podcast en wil je het monteren uitbesteden? Dan is de montagebundel misschien iets voor jou.
>> Klik hier voor prijzen en meer informatie

Na de montage is het mogelijk om een tekstalternatief van je podcast te laten maken. Hierdoor is je podcast niet alleen te volgen voor mensen die doof of slechthorend zijn, maar kan de inhoud ervan ook gevonden worden door zoekmachines als Google.

Heb je al een podcast en heb je alleen interesse in het laten maken van een transcript? Dan is de transcriptiebundel iets voor jou.
>> Klik hier voor prijzen en meer informatie

Het online zetten van je podcast is tegenwoordig erg simpel, maar kan op sommige momenten voor uitdagingen zorgen. Voor podcasts die openbaar gepubliceerd worden neem ik dit werk graag voor je uit handen. Voor podcasts die je alleen binnen je eigen bedrijf wilt verspreiden (interne podcasts) kan ik dit niet voor je regelen, maar je wel helpen met tips en adviezen.

Het is mogelijk om één of meerdere stappen uit het bovenstaande stappenplan over te slaan als deze niet past bij jouw podcast. Je betaalt daarom nooit meer dan nodig is. Heb je interesse en ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het maken van jouw podcast? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een kennismaking.